Visserij

UK225 Auke Sr

Hoekman Shipbuilding mag UK225 bouwen.

Het familiebedrijf van Slooten Noordzeevisbedrijf gaf in het voorjaar van 2019 de opdracht voor de nieuwbouw van de UK 225 ‘Auke-Senior’. Naast de UK 225 werd hierbij ook de opdracht gegeven door MDV beheer BV voor de bouw van de MDV 2. De UK 225 is een zusterschip van de prijswinnende MDV 1.

De UK 225 heeft de volgende afmetingen: L x B x H=30.15 x 8.60 x 4.40 m. Aan boord van het schip zal een generator komen te staan van 500 KW. De generator levert 400 KW aan de elektromotor die de schroef aandrijft en 100 KW ten behoeve van het boordnet.

De UK 225 Auke-Senior heeft eveneens als de MDV 1 gekozen voor het revolutionaire ontwerp dat voortgekomen is uit de principes van de stichting Masterplan Duurzame Visserij. Het ontwerp zorgt ervoor dat er zo efficiënt mogelijk gevist wordt dankzij de unieke rompvorm en de hybride-aandrijving. Al met al zorgen deze brandstof besparende initiatieven voor een reductie in het brandstofverbruik van 80% in vergelijking tot traditionele vissersschepen.

Het onderwaterschip is identiek gebleven aan de MDV 1 maar boven het wateroppervlak zijn een aantal kleine wijzigingen doorgevoerd. De kop van het schip is iets verhoogd zodat er minder water aan boord komt, daarnaast heeft de UK 225 in plaats van een hoog opgetrokken verschansing naast de stuurhut gekozen voor hekwerk dat zorgt voor beter zicht rondom het schip vanuit de stuurhut. Voor een betere stabiliteit is er voor gekozen om een slingertank te plaatsen.

De UK 225 volgt de hoofdprincipes van de MDV 1 maar is een wezenlijk ander schip. De indeling van de UK 225 is aangepast, in plaats van één machinekamer is deze nu gesplitst in een machinekamer en voorstuwingruimte. Hierdoor is het visruim verplaats naar het middenschip in plaats van het voorschip waardoor er gelost kan worden met de kraan op het achterschip en de kraan op het voorschip overbodig is geworden. Het visruim is door de plaatsing in het vollere middenschip in vergelijking tot het smalle voorschip groter geworden. Daarnaast zorgt de aparte machinekamer en voortstuwingsruimte voor een gunstig effect voor de trim van het schip.

De UK 225 ‘Auke-Senior’ vist volgens het twinrig principe en de flyshootmethode.

Bekijk hier de UK225 in 3D

Artikel over de Auke Senior.

Volg de UK225 op zee.

Bekijk ook:

Deel dit op:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

You may also like

Silver Angel

$3,799
/week

Stad Amsterdam

$4,000
/week

Quinta Essentia

$5,999
/week